Hold da helt ferie……

At tage ferie fra dit professionelle liv, er en forudsætning for at yde optimalt i arbejdslivet. For selv om det kan være svært at holde fri og være offline – og dit arbejde i virkeligheden måske endda er lystbetonet – så er det helt afgørende, at du evner at lukke ned og lade dig opsluge at noget andet end arbejdet

Hvis du ikke lærer selv at finde din tankstation rettidigt, så risikerer du at løbe tør for brændstof – måske endda at brænde sammen – med hvad det medfører af efterfølgende værkstedsophold og regninger der skal betales.

Fri er ikke noget du har – det er noget du ta’r

Det at holde fri og sikre du har tid, rum og ro til at koble helt af, lade tankerne flyde, tænke på andet end det akutte arbejdsrelaterede, eller på slet ingen ting, giver overskud og balance. Men at holde fri kræver valg, bevidsthed og for nogle også struktur. Ikke mindst i verden af i dag, hvor interaktion med andre næsten er blevet det grundlæggende i Maslows behovspyramide. Verden kræver os hele tiden og vi oplever det giver os identitet at være på – online og efterspurgt.

Hvad er din tankstation?

Det handler ikke bare om ferie – det handler om også løbende at holde fri, men nu er det ferietid – så start her. Er du bevidst om at få holdt din ferie og kobler du faktisk helt af? Ikke nødvendigvis ferie som andre forventer ferie skal være, men det der er ferie for dig. For dette er ikke en bandbulle om aldrig at have mobilen i hånden eller tjekke en arbejdmail nogen sinde i 3 uger. Det det handler om er, at du er ærlig over for dig selv og bevidst om hvordan netop du holder helt fri!

Ved du, hvordan du bringer dig i de situationer, som giver dig ro og energi? Strukturerer du dine besøg på dine personlige tankstation, så du kommer der i god tid, før du er løbet tør for brændstof?  Vælger og prioriter du dit personlige frirum, uanset om det handler om sportsaktivitet, meditation, flyspotning eller at lægge puslespil med 10.000 brikker.

3 gode spørgsmål til dig selv

  • Ved du hvad frihed er for dig og hvordan du skaber ro for dig selv?
  • Stopper du løbende op og mærker efter om du trives?
  • Har du tankstationer gennem dine dage, uger, måneder og år og kommer du der regelmæssigt?

Ferietid er oplagt til eftertanke, selvreflektion – og vaneændring. Kan du ikke svare ja klart og konkret på ovenstående spørgsmål, så er det oplagte steder at tage fat. Og at bruge feriens frihed på at arbejd med dig selv, giver overskud – og frihed – der varer langt ud over feriens solbeskinnede øjeblikke.

Ekstralæsning om at holde ferie – og fri 

Det er bare at google, så finder du alle de løftede pegefingre om vigtigheden af at holde fri.  Her kan du bl.a. læse mere om goderne ved ferie og hvorfor det er vigtigt: http://stress.about.com/od/workplacestress/a/vacations.htm. Ferie kan være mange ting – også den helt radikale kolde tyrker fra mobil, net og nyheder – læs her om en workaholic og hans personlige erfaringer med at gå helt offline: http://jobs.aol.com/articles/2013/04/26/vacation-unplug-time-off/